1. ORGANITZACIÓ PEDAGÒGICA, DE GRUPS D’ALUMNES, DE PROFESSIONALS I D’ESPAIS
1.1. EN SITUACIÓ DE PANDÈMIA
1.2. EN SITUACIÓ DE CONFINAMENT
2. ORGANITZACIÓ D’HORARIS I GESTIÓ D’ENTRADES I SORTIDES
3. PLA D’ACTUACIÓ EN CAS DE DETECTAR UN POSSIBLE CAS DE COVID-19
4. PLA DE VENTILACIÓ, NETEJA I DESINFECCIÓ
4.1. VENTILACIÓ
4.2. NETEJA I DESINFECCIÓ D’ESPAIS
4.3. NETEJA I DESINFECCIÓ DE MATERIALS
4.4. GESTIÓ DE RESIDUS
5. RELACIÓ AMB LA COMUNITAT EDUCATIVA
5.1. PREVISIÓ DE REUNIONS DEL CONSELL ESCOLAR
5.2. DIFUSIÓ DEL PLA D’ORGANITZACIÓ A LES FAMÍLIES
5.3. PROCEDIMENTS DE COMUNICACIÓ AMB LES FAMÍLIES
6. REUNIONS DELS ÒRGANS UNIPERSONALS
7. SEGUIMENT DEL PLA
1. ORGANITZACIÓ PEDAGÒGICA I DE GRUPS D’ALUMNES, PROFESSIONALS I ESPAIS
1.1. EN SITUACIÓ DE PANDÈMIA
Degut al baix nombre d’infants que tenim aquest curs a la Llar d’Infants Quitxalla, (3 de P0; 4 de P1; 7 de P2) creiem viable crear un únic grup estable que inclogui a tots els infants i a tot el personal (tant educadores com monitora de matí).
Per aquest motiu, l’organització pedagògica, de grups i d’espais de la llar, serà molt semblant a cursos anteriors, pel que fa a l’estructura i funcionament:
- Cada grup tindrà la seva aula de referència, Petons a la Sala dels Somnis (P2) i Abraçades a la Sala del Vull Ser (P0 i P1).
- Els àpats es realitzaran amb tot el grup estable. Esmorzar, dinar i berenar a la sala dels Somnis.
- A l’hora de fer les activitats, es faran Ambients de Lliure Circulació per les diferents sales de la llar amb tots els infants a la vegada.
- S’adaptaran els materials proposats en cada sala, a la normativa higiènica marcada pel Departament d’Educació.
- Tots els infants sortiran a la vegada al mateix pati, al pati de les moreres o al pati dels pins.
- El material que s’oferirà al pati, seguirà la normativa higiènica del Departament.
- Cada grup tindrà el seu dormitori, amb llits i llençols individuals per infant. Abraçades al dormitori dels Bressols, i Petons a la Sala de l’Energia.
- Les agendes només s’utilitzaran per a informacions rellevants.
- A l’entrada de la Llar hi haurà un plafó informatiu amb les propostes diàries de cada sala.
- Les educadores de referència seran:
Abraçades: Raquel Martí.
Petons: Raquel Font i Sandra Santamaria.
Educadora de suport: Sandra Santamaria.
Monitora acollida de matí: Mònica Rojas.
- Adaptació: Els primers dies de curs, i si el temps ens acompanya, farem la rebuda de les famílies al pati dels pins per als infants de P0 i P1, i al pati del davant per als infants de P2. Els infants que vinguin a acollida entraran directament per la porta de l’edifici principal i aniran a esmorzar a la Sala dels Somnis. Després d’esmorzar, sortiran al seu pati corresponent.
1.2. EN SITUACIÓ DE CONFINAMENT
S’acorden en Consell Escolar les següents mesures:
- Enviar vídeos i propostes d’activitats a les famílies a través del Drive amb contes, cançons, activitats, etc.
- Aquests vídeos s’aniran gravant durant el curs amb la participació de les educadores i dels infants, ja que les famílies han manifestat que als nens i nenes els hi agrada veure a les seves educadores i als seus companys.
- En situació de confinament, s’enviaran màxim dos vídeos o propostes a la setmana.
- Els vídeos i propostes s’enviaran des del primer dia en què es confini la Llar.
- S’enviaran a les famílies articles interessants sobre diferents temes relacionats amb el món de l’educació, la salut, la infància, etc.
- Els vídeos, les propostes i els articles es podran anar penjant al Blog de la Llar i a les diferents Xarxes Socials.
- Es publicaran a les Xarxes Socials les fotos o vídeos de retorn de les famílies.
- Les educadores seguiran preparant propostes, modificant programacions, etc.
- Les educadores faran una trobada setmanal telemàtica per seguir preparant activitats, propostes, documentació, etc.
2. ORGANITZACIÓ D’HORARIS I GESTIÓ D’ENTRADES I SORTIDES
Pel que fa a les entrades i sortides, se seguirà fent de la mateixa manera que en els mesos de Juny i Juliol. Hem pogut comprovar que el sistema funciona correctament tant per a les famílies com per a les educadores, de manera que els passos a seguir seran els següents:
- Cada infant haurà de venir acompanyat d’un sol adult. L’adult haurà de portar mascareta des que entri per la porta del carrer fins que torni a sortir. Sense mascareta no es podrà accedir al recinte de la Llar.
- Els adults no podran entrar a l’edifici, les educadores els esperaran a la porta i acompanyaran als infants a l’interior de la Llar, intentant que entrin caminant, sinó a coll.
- A la porta de l’edifici hi ha un dispensador de gel hidroalcohòlic, les famílies hauran de rentar les mans dels infants.
- Les educadores els hi trauran i posaran les sabates i mitjons de caminar en les entrades i sortides, els hi rentaran les mans amb aigua i sabó i els hi prendran la temperatura.
- No podran coincidir dues famílies a la vegada a la porta de l’edifici, de manera que us haureu d’esperar al llarg del passadís de l’entrada guardant la distància de 2m.
- Per la seguretat de tothom s’evitarà entrar i treure objectes innecessaris de la Llar, de manera que a la motxilla es recomana portar l’imprescindible (agenda, mocadors, jaqueta, etc.).
Els horaris d’entrada seran els següents:
- De 7:45h a 9:30h.
- De 13:30h a 14:00h.
Els horaris de sortida seran els següents:
- De 11:50h a 13:00h.
- De 13:30h a 14:00h.
- A les 15:00h.
- De 16:00h a 17:00h.
3. PLA D’ACTUACIÓ EN CAS DE DETECTAR UN POSSIBLE CAS DE COVID-19
S’ha acordat en Consell Escolar el següent protocol:
1. Portar a l’infant o adult en una sala d’ús individual, utilitzarem la Sala del Saber com a sala d’ús individual en cas de necessitat.
2. Col·locar mascareta quirúrgica a l’educadora responsable de l’infant.
3. Contactar amb la família perquè vinguin a buscar l’infant.
4. En cas de presentar símptomes de gravetat trucar al 061.
5. Contactar amb el Servei Territorial d’Educació per informar de la situació i a través d’ells amb el servei de salut pública.
6. Una vegada marxi l’infant o educadora, cal tancar en una bossa tot el material utilitzat a l'espai d'ús individual on s'ha aïllat la persona i introduir aquesta bossa tancada en una segona bossa abans de dipositar-la amb la resta de residus.
- La família ha de contactar amb el seu CAP de referència per valorar la situació i fer les actuacions necessàries.
- Si es decideix fer la prova PCR per SARS-CoV-2, l’infant i la família amb qui conviu hauran d’estar en aïllament al domicili fins a conèixer-ne el resultat.
- Si es considera oportú fer la prova PCR per SARS-CoV-2, les famílies hauran d’avisar a les educadores per tal d’informar a la resta de la comunitat educativa.
- En cas que es confirmi el cas, Salut Pública serà l’encarregada de la identificació, aïllament i seguiment dels contactes estrets.
- L’escalada de decisions en relació amb el tancament de l’activitat presencial del centre educatiu serà el resultat de la valoració, sobre el terreny, per part de l’autoritat sanitària.
- Els elements de decisió per establir quarantenes i/o, si escau, tancaments parcials o totals dels centres serien:
Cas positiu en un o més membres d’un grup de convivència estable (en el nostre cas tots els infants i les educadores de la llar): tot el grup de convivència estable té consideració de contacte estret, per tant s’hauria de plantejar la quarantena de tot el grup de convivència, durant 14 dies després del darrer contacte amb el cas, amb vigilància d’aparició de nous casos. Per tant, interrupció de l’activitat lectiva presencial per a aquest grup.
*Es realitzarà la PCR a tots els membres del grup estable. Donar negatiu no eximeix de fer la quarantena de 14 dies.
4. PLA DE VENTILACIÓ, NETEJA I DESINFECCIÓ
4.1. VENTILACIÓ
- Tots els espais es ventilaran com a mínim 4 vegades al dia.
- 20 minuts abans que s’obri la Llar, s’obriran totes les finestres de les aules i els lavabos. 5 minuts abans que entrin els infants es tancaran (si fa fred) o es deixaran oscil·lobatents, si el temps ho permet.
- Durant l’estona de pati, es deixaran les finestres obertes uns 15 minuts.
- Al migdia (estona de menjador i migdiada), s’aniran obrint les finestres en funció de l’aula que estigui buida, de manera que totes es ventilaran durant 15 minuts.
- Finalment, en el tancament de la llar, es deixarà una finestra per aula i lavabo oscil·lobatent, fins que vingui la senyora de la neteja (a les 20:00h). Mentre ella estigui netejant i desinfectant obrirà totes les finestres i abans de marxar les tancarà.
- El sistema de calefacció és per bombes de calor, de manera que un cop per setmana es netejaran els aparells i els filtres (s’encarregarà la Brigada Municipal). S’intentarà engegar-los el mínim temps possible, i apagar-los sempre que no s’utilitzi una aula.
4.2. NETEJA I DESINFECCIÓ D’ESPAIS
AULES
Les aules es netejaran i desinfectaran a fons un cop al dia. La senyora de la neteja serà l’encarregada d’aquesta tasca.
Durant el matí s’anirà fent un manteniment puntual segons les necessitats. Després d’esmorzar, dinar, berenar i fer l’activitat diària, es netejaran taules i cadires amb una solució d’alcohol rebaixat que es prepararà diàriament.
Si cal, s’escombrarà i fregarà el terra durant el període d’obertura de la llar.
LAVABOS
Els lavabos es netejaran i desinfectaran a fons un cop al dia. La senyora de la neteja serà l’encarregada d’aquesta tasca.
Els lavabos, piques i canviadors, es desinfectaran cada vegada que siguin utilitzats per un infant o adult. S’utilitzarà una solució d’aigua i lleixiu per a la correcta desinfecció que es prepararà diàriament.
SUPERFÍCIES D’ÚS COMÚ
Les superfícies d’ús comú es netejaran i desinfectaran a fons un cop al dia. La senyora de la neteja serà l’encarregada d’aquesta tasca.
Poms, manetes de portes i finestres es desinfectaran freqüentment. Els moments fixats per aquesta desinfecció seran abans de l’obertura de llar, en finalitzar l’horari d’entrada dels infants, després del pati, després que vingui el senyor del càtering, després de la sortida del matí dels infants, després de dinar, abans de marxar els infants a la tarda i en tancar la Llar. També es podrà desinfectar en qualsevol moment que es cregui oportú. La desinfecció es realitzarà amb una solució d’alcohol rebaixat que es prepararà diàriament.
CUINA
La cuina es netejarà i desinfectarà a fons un cop al dia. La senyora de la neteja serà l’encarregada d’aquesta tasca.
Es farà una neteja i desinfecció de la superfície de la cuina (marbre i taula) després dels esmorzars i abans i després del menjador i dels berenars.
4.3. NETEJA I DESINFECCIÓ DE MATERIALS
MATERIALS DE PLÀSTIC
Es desinfectaran diàriament. Es prioritzarà la seva neteja al rentavaixelles, però si no és possible posar-les al rentavaixelles, es ruixaran amb una solució d’alcohol rebaixat amb aigua i amb un paper net s’eixugaran.
MATERIALS DE ROBA
Es desinfectaran diàriament. Es posaran a la rentadora a 60º o més. Si la joguina ho permet, s’utilitzarà l’assecadora, si no s’estendran al pati o en alguna aula buida.
MATERIALS DE FUSTA
Es desinfectaran diàriament. S’utilitzarà una solució d’alcohol rebaixat amb aigua per ruixar-los, i s’eixugaran amb un paper net.
ALTRES MATERIALS
Hi ha materials que utilitzarem en les propostes de les sales que no estan dins de les categories anteriors i per tant, no es poden desinfectar de la mateixa manera que les altres.
Aquests són generalment materials d’experimentació (arròs, llenties, sorra, peles de mandarina, etc.). Aquests materials s’utilitzaran un dia i després es posaran en quarantena durant 7 dies per assegurar-nos que si hi ha el virus, es mori. D’aquesta manera es podrà oferir als infants, una gamma més amplia de propostes i la seva experimentació i descoberta serà més enriquidora.
4.4. GESTIÓ DE RESIDUS
Mocadors de paper i tovalloletes de rentar les mans es llençaran en les papereres dels lavabos, ja que tenen tapa i pedal.
Bolquers, tovalloletes de canviar, guants i paper del canviador, es llençaran en bosses de plàstic que a la vegada es llençaran en les papereres dels lavabos que tenen tapa i pedal.
Guants, mascaretes d’un sol ús i residus d’higiene personal es llençaran a la resta.
Si es necessita aïllar a algun infant o educadora per sospita de símptomes, tot el material utilitzat en l’espai d’ús individual es posarà dins d’una bossa d’escombraries, i aquesta dins d’una segona bossa. Es llençarà a la resta.
5. RELACIÓ AMB LA COMUNITAT EDUCATIVA
5.1. PREVISIÓ DE REUNIONS DEL CONSELL ESCOLAR
Si la situació de la pandèmia ho permet, les reunions es realitzaran de manera presencial mantenint les distàncies interpersonals de seguretat i amb l’ús de mascareta.
L’espai de què disposem dins de la Llar, no permet aquestes distàncies, de manera que s’utilitzarà un equipament municipal extern, preferentment la Cooperativa.
En el cas de no poder fer-se de manera presencial, es farà una convocatòria amb una plataforma digital (a concretar per tots els membres del Consell Escolar) i es realitzarà telemàticament.
Està previst fer tres reunions durant el curs, sobre els mesos d’Octubre, Febrer i Juny. Aquestes dates i freqüència es poden anar modificant a mesura de les necessitats.
5.2. DIFUSIÓ DEL PLA D’ORGANITZACIÓ A LES FAMÍLIES
Una vegada aprovat en Consell Escolar el Pla d’Organització, s’enviarà via e-mail a les famílies perquè tinguin coneixement de la nova estructura organitzativa del centre. El document estarà a disposició de tothom qui el vulgui consultar dins del Blog de la Llar d’Infants.
5.3. PROCEDIMENTS DE COMUNICACIÓ AMB LES FAMÍLIES
La comunicació amb les famílies se seguirà fent a les entrades i sortides, creiem que és molt important el contacte personal famílies-educadores. Mantindrem en tot moment les mesures necessàries, però no perdrem aquest contacte, essencial en aquesta etapa. Com a recolzament a aquesta comunicació, seguirem utilitzant l’Agenda personal dels nens i nenes, per a informar dels aspectes més rellevants en el dia a dia dels infants.
Es disposa d’un grup de WhatsApp amb totes les famílies i les educadores, de manera que la comunicació és immediata.
Hi haurà documentacions i circulars via e-mail. Les famílies disposen d’un Drive compartit amb la llar, on s’aniran penjant propostes d’activitats i articles en cas de confinament.
6. REUNIONS DELS ÒRGANS UNIPERSONALS
Les educadores, ens seguirem reunint un cop per setmana al migdia. Es farà la reunió de manera presencial, mantenint les distàncies i seguint les normes higièniques. El fet de formar part del mateix grup estable, ens facilita poder reunir-nos de manera presencial.
En cas de confinament, se seguirà amb una reunió setmanal telemàtica. És molt important no perdre el contacte i seguir planificant les propostes i aspectes metodològics.
7. SEGUIMENT DEL PLA
Es farà un seguiment i una valoració del Pla periòdicament. En les reunions setmanals de les educadores, anirem avaluant-lo.
Els primers dies de posada en marxa del Pla, valorarem si el que hem proposat s’adequa al dia a dia i l’anirem modificant per adaptar-lo a la realitat dels infants, famílies i educadores.
Tenim l’avantatge d’haver estat un mes i mig en funcionament, això ens ha donat una experiència important a l’hora de pensar en el funcionament del setembre. Però hi ha aspectes com l’adaptació, la detecció de casos, etc. que són una novetat i haurem d’anar aprenent com gestionar-ho de la millor manera.
Es tindran en compte les noves instruccions que es vagin donant des del Departament per anar modificant el que sigui oportú.
En els Consells Escolars Ordinaris, o en el cas de necessitat, en un Consell Escolar Extraordinari, s’informarà dels canvis que es vagin adoptant o de les noves instruccions que es vagin rebent. El contacte amb les famílies serà continu, de manera que també estaran assabentades via e-mail o circular de les novetats i canvis.
Comments