La Sala del Saber aquestes setmanes s’ha convertit en un espai on explorar la tardor a través dels 5 sentits. Durant la primera setmana els infants han pogut gaudir de propostes diferents per cadascun dels sentits, de manera que cada dia la sala i les seves propostes potenciaven i emfatitzaven un dels sentits.
En el dia a dia dels infants, els sentits són font de coneixement. De manera constant reben d’aquests informació que els permet percebre i conèixer el món que els envolta. Els 5 sentits estan constantment presents, i de manera contínua envien informació al cervell sobre allò que perceben del medi. El fet d’oferir cada dia propostes focalitzades en cadascun dels sentits permet emfatitzar-los i destacar-los, donant protagonisme al tipus d’informació que ens proporcionen i als òrgans que es troben implicats. Les propostes sensorials en aquestes primeres etapes, on tot està ple de nous descobriments, i on l’adquisició de coneixements i aprenentatges es fonamenta en la informació que es percep a través dels sentits són molt importants i bàsiques. És per això que sempre cal tenir present el treball entorn els sentits, amb què potenciar-los i prendre consciència.
L’olfacte va ser el primer sentit que es va presentar als infants, a través de propostes com bossetes on s’oferien diferents tipus d’herbes aromàtiques, pastera amb cistells amb herbes aromàtiques, taula de llum amb safates amb pols de cítrics on dibuixar,... vam poder evidenciar com fem servir el nas quan volem percebre diferents aromes o emfatitzar l’ús que fem d’aquest mentre estem sent artístics i dibuixant amb la pols de cítrics, a través del qual podem percebre l’aroma de taronja, mandarina que es desprèn d’aquesta i que estimula i posa en alerta aquest sentit, respecte de l’estímul que s’ofereix.
El següent dia, li va tocar a la vista, i sota la consigna de conèixer la tardor a través dels sentits, els vidres de la sala es van omplir de cel·lofana de color vermell, groc i taronja. L’ambient de la sala es va transformar i el reflex d’aquests colors es trobava per tota la sala. A la taula de llum i a través de fulles de diferents colors els infants podien observar l’evolució del color de les fulles amb l’arribada d’aquesta estació, a la vegada que l’efecte de la llum potenciava aquests colors. També van poder jugar amb els colors de tardor mitjançant caixes negres amb cel·lofana de color que permetien observar l’entorn a través de la finestreta de color. A través d’aquestes caixes negres que els infants col·locaven davant els seus ulls, es podia mostrar el fet que en posar aquestes davant els ulls allò que es veu canvia, i que per tant, els ulls permeten percebre allò que veiem i que quan posem alguna cosa davant d’aquests, es pot canviar com percebem el que ens envolta.
Després, va arribar el torn del gust i en aquesta ocasió en una tarima a terra per permetre l’accés a grans i petits, els infants van descobrir una creació on podien trobar boletes de moniato, grills de mandarina, rodanxes de carbassa i grans de magrana. Una creació que basada en els colors de tardor, que caracteritzen aquests aliments, buscava provocar que els infants s’animessin a tastar la varietat d’aliments proposats. A través d’aquesta proposta vam poder potenciar diferents sabors i textures.
El tacte va ser el següent sentit, i en la mateixa tarima es va fer una nova composició en la qual es va voler oferir als infants diferents contrasts. En aquesta tarima els infants podien trobar moniato cuit i calent; carbassa crua, dura i freda; raïm tou i fred i castanyes calentetes i dures. Textures, superfícies, temperatures diferents que permetien als infants experimentar i percebre aquests contrastos i característiques. També van poder trobar una capsa on posar la mà a dins i poder manipular elements naturals (castanyes, pinyes, ametlles) o una pastera amb pinyes, castanyes, fulles, ametlles, diferents elements natural que permeten experimentar i percebre diferents textures i característiques a través del tacte i la manipulació amb les mans.
Per últim, li va tocar a l’oïda i en aquest cas vam acostar la tardor als infants a través del CREC-CREC de les fulles seques, que ens envolten al llarg d’aquesta estació. Amb un caminet de fulles seques que en trepitjar-les es trenquen i fan aquest so, vam oferir als infants la possibilitat de focalitzar-se en el sentit de l’oïda per poder percebre aquest so tan característic de la tardor. En aquest ambient tant de tardor vam posar cançons de tardor amb què vam ballar i que van acompanyar el joc amb les fulles.
Després d’aquesta primera setmana, la sala del Saber ha recopilat algunes de les propostes de cadascun dels sentits que ara coexisteixen en la sala i que ofereixen l’oportunitat de poder continuar experimentant amb els sentits i coneixent la tardor.
Comments