top of page
Buscar
Foto del escritor La Quitxalla

Ambients de lliure circulació

Després d’unes primeres setmanes d’adaptació on els infants es van poder anar adaptant als diferents espais, companys i educadores, i van poder conèixer les diferents sales, els tipus de propostes que s'hi ofereixen i les normes que hi ha en aquestes, el mes d'octubre ens vam disposar a començar els ambients de lliure circulació.


Els ambients de lliure circulació, són la metodologia que caracteritza la nostra llar i que forma part del nostre dia a dia. Un cop acabada l'assemblea del matí, del “Bon dia”, les diferents sales de la llar (Sala dels Somnis, Sala de l'Energia, Sala del Vull Ser i la Sala del Saber) queden obertes, de manera que els infants poden circular per aquestes amb llibertat, passant d’una proposta a una altra, en funció dels seus interessos, necessitats i motivacions. Cada infant dedicarà el temps que cregui oportú a les diferents propostes i/o espais, i podrà quedar-se o canviar de sala o proposta en el moment que ho desitgi. A la Sala dels Somnis les propostes són de caràcter més artístic i també propostes de joc heurístic, en la Sala de l'Energia les que potencien el moviment i el control del cos, a la Sala del Vull Ser aquelles que es fonamenten en el joc simbòlic i la representació dels rols de l’adult i per últim en la Sala del Saber hi ha les propostes que fomenten l’experimentació i l’exploració i permeten conèixer com és el món que ens envolta.


Una metodologia de treball basada en la pedagogia lliure i activa, que es fonamenta en ajudar el desenvolupament de totes les dimensions de l’infant, i en l’acceptació i el respecte per allò que necessita en cada moment. Com també en el model socioconstructivista de Vigotsky, que destaca l’aprenentatge significatiu de l'infant tenint en compte la relació amb els altres i els seus coneixements previs. És així, com l’infant es converteix en el principal agent del seu aprenentatge, ja que a través de la lliure experimentació i la pràctica que realitza en els ambients va posant a prova allò que sap, el que veu en l’altre, a la vegada que descobrint i interioritzant nous coneixements i aprenentatges. És a partir d’aquestes experiències i vivències que viu que va definint conceptes, reformulant idees i ampliant els seus coneixements i aprenentatges.


En definitiva, una metodologia on l’aprenentatge significatiu esdevé clau, ja que el lliure moviment de l’infant permet experimentar allò que resulta interessant, motivador, atractiu i que desencadenarà en aprenentatges significatius per aquest. També destaca pel fet de ser una metodologia que fomenta aprendre fent, on l’acció i l’experiència amb els materials són la base. Una metodologia on la motivació és la clau de l'aprenentatge, fet que requereix la necessitat de crear espais i propostes seductores i atractives que convidin als infants a experimentar. Una metodologia que permet respectar els ritmes individuals de cada infant, que fomenta les intel·ligències múltiples, ja que cada infant aprèn segons el seu estil i el tipus d’intel·ligència que predomina en ell. Una metodologia en què poder treballar la relació entre límits i llibertat, perquè tot i la llibertat que hi ha per poder circular per les diferents sales, en aquestes hi ha normes i límits establerts que cal respectar. Una metodologia que fomenta el component social, ja que és bàsica la interacció, la participació i la relació entre els infants. I per últim, una metodologia en què l’adult acompanya, ajuda i col·labora quan l'infant ho requereix però que no dirigeix la descoberta. D’aquesta manera el vincle que es va creant amb l’adult, acompanyat de l’afectivitat que es genera amb l’infant, permet anar construint una seguretat emocional en l’infant, que l’ajudarà a afrontar reptes presents i futurs.


Durant aquest temps, els infants a la Sala del Vull Ser han pogut jugar al:

  • Racó de les nines: representant accions de cura (posar la pipa, donar menjar, posar-les a dormir,...).

  • Racó de la caseta: realitzant accions relacionades amb la socialització (compartir taula i àpats amb altres persones) o aprenent la funció de diferents estris (la paella i les olles on es posa el menjar per cuinar, la forquilla i cullera que fem servir per menjar, els cullerots per remenar dins l’olla,...).

  • Racó del taller: on arreglem, tallem, cargolem utilitzant diferents eines.

  • Racó de carreteres: en què una ciutat amb les seves carreteres i la circulació de cotxes o unes vies de tren que fan córrer vagons amunt i avall, creen un minimon urbà com en el que vivim.

  • Jugant amb elements com telèfons (que permeten converses amb papes, mames, avis,... per explicar tot de coses, desenvolupant així funcions com la del llenguatge), bolsos i complements (collarets, rellotges, ulleres) que ens permeten guarnir-nos, representar la cura de la imatge i desenvolupar una imatge positiva de si mateixos.

Racons que permeten desenvolupar rols presents en la societat que vivim on no hi ha diferències entre nens i nenes, on un nen pot passejar una nina en el cotxet i una nena pot picar amb el martell una fusta.


A la Sala dels Somnis hem gaudit de:

  • Propostes d’art, a través de diferents materials (plastilina, fang, pintura, gomets, ceres,...) amb què hem pogut realitzar tot tipus d’activitats i treballar diferents capacitats. La precisió i la pinça fina quan enganxem gomets, la coordinació mà-ull i control de moviments quan agafem el pinzell i el suquem en el pot de pintura per després deixar un traç en el paper, la coordinació i precisió quan decorem i enganxem elements al fang o la plastilina,... A la vegada que també la creativitat i la imaginació.

  • Propostes de joc heurístic. La varietat d’elements que s’ofereixen permeten treballar conceptes matemàtics bàsics i d’altres (ple-buit, molt-poc, fred, rugós, llis, dins-fora,...).



A la Sala de l’Energia, els mòduls, les pilotes, els cèrcols, els coixins ofereixen als infants l’oportunitat de poder desenvolupar el control del seu cos. Aprendre a tenir equilibri, precisió, coordinació de moviments,... Aspectes que ajuden a guanyar autonomia, confiança i seguretat en si mateix.


Per últim, a la Sala del Saber els infants han pogut experimentar a través de:

  • Les pasteres, amb les llenties i les castanyes, que han permès potenciar el joc d’omplir-treure, la precisió, la coordinació o treballar conceptes matemàtics bàsics (molt-poc, ple-buit,...).

  • Pasteres amb minimons, petits mons com el del bosc que acosten els elements naturals als infants i crear al voltant d’aquestes històries i fantasies que deixen volar la seva creativitat i imaginació.

  • La taula de llum, on han pogut jugar i experimentar el joc de la llum i el color.

  • La taula d’observació, amb les lupes i els elements marins (petxines, estrelles de mar, coralls,...) on han pogut observar aquests elements de ben a prop.

  • Les construccions, amb què els infants han pogut experimentar amb la creació en 3D, amb peces amb diferents volums i formes que cal combinar per poder fer la torre més alta possible, a la vegada que la coordinació mà-ull, la precisió i l’equilibri per fer que les peces s’aguantin una sobre l’altre i que no caiguin.

Tot un conjunt de propostes on els infants manipulant, experimentat i provant mitjançant la tècnica d’assaig-error poden anar descobrint les característiques i propietats dels elements que formen part del món que ens envolta.



Ens trobem en una etapa en què, de mica en mica, cal anar coneixent als infants, una etapa on és molt important respectar les seves necessitats, on tot està ple de nous descobriments, experiències i vivències, i es van descobrint interessos i motivacions. I és a través de les diferents sales i propostes que s’hi presenten, que els ambients resulten una gran metodologia d’aprenentatge. On la llibertat de moviment i elecció que s’ofereix permet als infants un gran ventall de possibilitats, de manera que cadascú explora allò que més l’interessa, allò que li permet cobrir les seves necessitats, allò que desconeix, que li crida l’atenció i vol descobrir,... A la vegada que ajuda a descobrir allò que a cada infant més el motiva, li agrada o li crida l’atenció, allò al que sempre acudeix i que per tant necessita, el que li fa respecte i no acostuma a interactuar,...

51 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


Publicar: Blog2_Post
bottom of page